Taj Mahal – templul iubirii

Numerosi globetroteri intalnindu-se serile intr-un bar pe Khao San Road-ul din Bangkok, in Thamel-ul din Kathmandu sau in Tsim Sha Tsui – cartierul turistic din Hong Kong sau chiar in mijlocul Anzilor la Cuzco, pe plajele din Belize sau pufaind o shisha langa Piramide sau pe malul Bosforului isi depana amintirile de calatorie – unde e cool si unde sucks… si daca multe locuri pot fi controversate, unul singur are parte de o apreciere unanima – Taj Mahal, superba cladire din Agra.

Taj Mahal este un monument unic, incredibil. A fost construit in secolul XVII de catre Shah Jahan, imparatul mogul al Indiei si este de fapt un mormant pentru sotia sa Mumtaz. Povestea spune ca Shah Jahan a fost indragostit de sotia sa Mumtaz cu care s-a casatorit cand ea avea 17 ani. In cei 17 ani de casnicie, ea a nascut de nu mai putin de 16 ori, iar la ultima nastere, probabil epuizata de atatea nasteri – conditiile sanitare din acei ani nu erau prea moderne chiar si pentru un imparat de puterea si bogatia lui Shah Jahan, a murit. La auzul stirii, Shah Jahan a avut un soc – contemporanii spun ca desi avea parul negru ca pana corbului, intr-un minut dupa aflarea stirii a albit pe loc. Zeci de zile, Shah Jahan a ramas inchis in casa, jelindu-si sotia si apoi s-a hotarat sa construiasca cel mai frumos mormant din lume, un adevarat templu al iubirii lui pentru Mumtaz, Taj Mahal-ul.

Este de neconceput sa treci prin India, mai precis prin capitala New Delhi si sa nu dai o fuga la Agra, oras situat la mai bine de 100 km de Delhi, dar, legat de acesta prin unica autostrada din subcontinent, precum si de trenuri frecvente. Trebuie sa spun ca orasul Agra este de evitat – este poate unul dintre cele mai urate si murdare orase pe care le-am vazut vreodata, dar adaposteste aceasta minune a lumii… unii compara Taj Mahal-ul cu un diamant pretios aflat in caldarea cu gunoi, dar, repet nu se poate rata o astfel de vizita.

Multi vad Taj Mahal-ul in viteza, intr-un one-day trip de la Delhi. Nu recomand. Dormiti o noapte in Agra, intr-un colt al Agrai, se afla marile hoteluri – Sheraton, Taj, Oberoi, etc. Aici veti avea parte de tot luxul si conditiile de 5 stele. In plus, aceasta zona de hoteluri de lux se afla relativ aproape de Taj Mahal – de pe terasele unora dintre ele, il puteti vedea in zare.

Inainte de a va planifica calatoria, interesati-va cand este inchis Taj Mahal-ul, o data pe saptamana este inchis, iar aceasta data nu este fixa – in general e lunea, dar poate fi si sambata. Odata pe luna, intrarea este gratuita si de asemenea e bine sa evitati aceasta zi – sunt mii de turisti si localnici indieni care vin sa vada aceasta minune a lumii, practic nu poti umbla pe aleile Taj Mahal-ului. In plus, evitati anotimpul ploios care este vara – din iunie pana in septembrie, musonul se abate asupra Indiei cu ploi diluviene… Taj Mahal-ul trebuie vazut pe soare !

In primul rand Taj Mahal-ul nu trebuie vazut, ci simtit… e bine sa-l vedeti in diverse momente ale zilei, deoarece culoarea marmurei se schimba in functie de soare – dimineata, la rasarit, este rosiatica, apoi devine alb stralucitor, in anumite moment ale zilei, este de aur, iar seara in mod rapid, se converteste la rosu si apoi la albastru. In afara de aleile perpendiculare pe monument cu fantani in care Taj Mahal-ul se oglindeste majestuos, parcul de langa Taj Mahal este mult mai mare… aici mai scapati de numarul inerent mare de turisti si va puteti plimba in voie, luand o gura de aer curat intr-o tara poluata… in plus jocul de culori al Taj Mahal-ului vazut printre crengi de copaci devine un spectacol pe cinste.

Puteti sa intrati in mausoleum… pentru a urca pe platform mausoleului strajuita de doua moschei, trebuie fie sa va descaltati, fie sa primiti niste botosei – ca la Peles ! Desi interiorul nu este la fel de spectaculos ca exteriorul, merita vazut – puteti observa superbele arabescuri arhitecturale, perle incastrate in perete, dar si sa vedeti mormantul celor doi indragostiti.

Se spune ca Shah Jahan avea in plan sa-si construiasca un mausoleu identic, dar din marmura neagra… cred ca daca l-ar fi construit, complexul nu ar fi avut egal in intreaga lume. Din pacate pentru arhitectura si pentru turistii de azi nu a mai apucat… Distrus de moartea lui Mumtaz, canalizandu-si toate eforturile proprii si resursele bugetului pentru construirea Taj Mahal-ului, tara a inceput sa decada intr-o criza economica fara precedent… iar fiul sau a intervenit si a preluat puterea printr-o lovitura de stat. Noroc ca Taj Mahal-ul era deja gata… iar Shah Jahan a intrat in istorie nu ca un distrugator al economiei Imperiului Marilor Moguli, ci ca ctitor al Taj Mahal-ului!

Cum ajungeti acolo
In primul rand trebuie sa ajungeti la Delhi. Poate prindeti vreo oferta la vreo companie clasica (gen Turkish, Alitalia, KLM, Lufthansa), dar nu neglijati sa verificati preturile pe Aeroflot (am vazut la 410 euro !) sau cu low-cost-ul Air Arabia din Atena sau Istanbul via Sharjah. Din Delhi, puteti ajunge usor cu trenul pana la Agra.

Unde sa va cazati
Daca aveti bani putini, stati in bazarul din Agra, Taj Ganj. Poate fi obositor, poate fi murdar, dar nicaieri nu gasesti camere la 2 – 3 euro pe noapte. Si daca pe afara poate fi murdar, in interior, hotelurile sunt de obicei curate. Daca vreti sa dati mai multi bani si sa stati mai comfortabil, exista o zona cu hoteluri mid si high in Fatehabad, un bulevard ceva mai departe de Taj Mahal.

Ce sa mai vizitati
Agra = Taj Mahal… Dar pe langa, as mai zice sa vedeti si Agra Fort (poate si pentru ca are o perspectiva superba asupra Taj Mahal-ului) si sa dati o fuga si pana in orasul Fatehpur Sikri, capitala perfecta construita de imparatul mogul Akbar.

Poarta de intrare la Taj Mahal

Sa urci la Taj, trebuie sa-ti lasi incaltamintea la garderoba de papuci

Dar sahibii pot mergea incaltati… in papuci

La coada sa intri in interior

Gradina vazuta de la Taj

Incrustatii splendide

Cladiri in „umbra” Taj-ului

Ce altceva mai poti vedea in Agra – Agra Fort

Agra Fort

Arta mogula la Fort

si iata cum arata de fapt orasul Agra !

Si cu asta poti circula…

Decembrie in ricsa e frig rau ! … si era praf si mai rau

Comentarii

  • metalactual spune:

    Hmm, multumesc oricum pentru dedicatie, esti un tip sensibil. Am auzit multe lucruri frumoase, despre aceasta cladire. Dar este prea putin, pentru poate cel mai numeros popor din lume. Din fotoliu merge "vizitat".

  • Razvan Pascu spune:

    Eu stiam ca Mumtaz a nascut de 14 ori (a 14-a oara a murit)….

  • CRINA spune:

    TAJ MAHAL….doar cine calca pe aleile sale poate percepe mesajul sau;l-am vizitat prima data in 1994,apoi l-am revazut prin 2001 si de fiecare data emotiile au fost puternice.

  • Liliana spune:

    Exact asta mi-a povestit si mie un coleg indian. Ca Taj Mahal nu se viziteaza in graba, ci se petrece timp, de dimineata pana seara. Pentru a-l simti! Foarte faina postare, Imperatore!

  • Andreea spune:

    Imperator,

    Acum ca ne-am luat biletele de India :), ne pregatim de plecare si inevitabil am ajuns la discutii despre vaccinari. Mi-am facut deja programare la un specialist, dar vroiam sa profit de experienta ta ca sa inteleg cam ce ar fi cazul sa iau in considerare si ce nu. Nu as vrea sa iau vaccinuri/ pastile care nu sunt chiar ..necesare . Vom merge in Delhi, Jairpur & Agra, orase care apar pe harta Malariei si a febrei tifoide la „risc moderat” . Voi ce ati facut?

    • Imperator spune:

      Pentru orasele acelea nu am luat pastile anti-malarie… doar cand am fost in Mumbai. Aveam vaccin de tifoida facut, dar nu pentru India, ci cand am fost in Africa de Est

  • luticus spune:

    Harta India
    Imperator indica-ne te rog de unde se poate procura o harta turistica INDIA NEPAL cu sosele si cai ferate. Nu Internet.

  • Imperator spune:

    Habar n-am aici in Romania… poate pe la vreo librarie gen Carturesti / Noi. Eu folosesc in general hartile din Lonely Planet, sunt ok pentru ce imi trebuie

  • luticus spune:

    VREMEA in Nordul Indiei Delhi Amristar Shimla Dharmashala in MAI si IUNIE.
    Merge o excursie in aceasta perioada ?

  • […] Agra… Probabil, unul dintre monumentele cele mai fotografiate si mai admirate din lume este Taj Mahalul. In ciuda credintei multora, Taj Mahal nu se afla in Delhi sau in alt oras mai procopsit, ci in orasu Agra, aflat la vreo 200 km sud de Delhi. Agra este posibil cel mai urat si mai murdar oras pe care l-am vizitat vreodata. Este de nedescris… in schimb, gazduieste posibil cea mai frumoasa cladire construita de mana omului… […]

  • Tecu Ana spune:

    Este frumoasa cultura INDIEI mie imi place privesc filme nu au o cultura bogata dar traditiile care le au sant vechi si urate pt noi deasemeni nu face exceptie nici curatenia si pregatitu almentelor majoritatea sant vegetarieni mancatu cu mana si statu pe jos si gatitu la foc deschis fara paturi asta la tara nu in orase ori cum pt noi europeni avem ce sa vedem

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest